Ako ochrániť mobil v zime? Máme 4 tipy, ktoré váš telefón udržia v bezpečí

Vedeli ste, že väčšine elektronických zariadení zima prekáža? Jednými z nich sú aj mobilné telefóny, ktoré môže zima fatálne poškodiť. Ako svoj prístroj pred zimou ochránite?

Čo hrozí vášmu mobilu v nízkych teplotách?

Zima dáva telefónom zabrať, najčastejšie ohrozuje práve batériu mobilu. O nič lepšie na tom nie je ani displej, najmä ak má vaše zariadenie zobrazovač typu IPS LCD, ktorý sa skladá z miniatúrnych tekutých kryštálikov. Tie majú svoju štandardnú – predpísanú teplotu a rozhodne by nemali zamrznúť. Majitelia displeja OLED tento problém nemusia riešiť.

  1. Nenabíjajte „podchladený“ telefón

V zimných mesiacoch a v mínusových teplotách býva veľkému nebezpečenstvu vystavená práve batéria. Tá v zime nevie efektívne a plnohodnotne pracovať, preto sa rýchlejšie vybíja a opotrebúva. Na to, aby pracovala správne, potrebuje izbovú teplotu alebo vhodné ochranné puzdro, ktoré pomáha telefónu udržiavať štandardnú teplotu. Čo môže telefónu, ktorý bol dlhý čas v chlade, pomôcť? Rozhodne ho nedávajte hneď nabíjať, prístroj s „podchladnou“ batériou by sa mal ohriať, až potom môže smerovať na nabíjačku.

  1. Doprajte telefónu vodoodolné puzdro

Prečo? Telefón po vytiahnutí z vrecka zachytáva vlhkosť zo vzduchu, čo ničí jeho komponenty a tiež je vystavovaný veľkému chladu z vonkajšieho prostredia. Čo môžete robiť, je dopriať mu ochranu v podobe kvalitného vodoodolného puzdra a tepla. Počas vášho pobytu vonku v mrazivom počasí, telefón nechajte odpočívať vo vrecku alebo v kabelke, prípadne inej kapsičke. Zabránite tak jeho poškodeniu.

smartfon-v-zime

  1. Nenechávajte telefón v aute

Rovnako rýchlo ako sa dokáže auto vykúriť teplým vzduchom, tak rýchlo v ňom teplota klesá. Ak potrebujete z auta odbehnúť len na moment a telefón práve v tej chvíli nepotrebujete, napriek tomu si ho vezmite. Prudký pokles teploty v aute by sa na ňom mohol nepekne podpísať.

  1. Držte telefón v teple

Prečo by ste mali telefónu dopriať vhodné ochranné puzdro? Je potrebné ho chrániť proti navlhnutiu a extrémnym výkyvom teplôt, aby sa po dlhom dni strávenom vonku na vašom telefóne nezačali tvoriť známky navlhnutia zvnútra. Odhalíte ich najmä na displeji, ktorý môže byť zahmlený.

Ako sa o mobil starať, ak už tieto známky javí? Okamžite mobil vypnite a vyberte slot na SIM kartu, a ak môžete vytiahnuť batériu, urobte to. Je potrebné, aby ste najmenej 24 hodín telefón nevystavovali chladu a nechali ho v teple vyschnúť. Ani to však nemusí znamenať, že sa vnútro telefónu nezničilo, mohlo prísť ku korózii. Aby váš telefón zima a chlad nepoškodili, vybavte ho už v predstihu vodoodolným puzdrom alebo ochranným obalom, ktorý sa o jeho bezpečie počas zimných mesiacov postará. Každé ročné obdobie má svoje zásady starostlivosti, preto vám odporúčame preštudovať aj náš článok: Ako chrániť smartfón počas letných horúčav?