Ako chrániť smartfón počas letných horúčav

Nielen niektorí jedinci, ale aj naše telefóny sú v lete háklivé na vysoké teploty. Poradíme vám, ako mobil ochrániť pred prehriatím a nezničiť si procesor.

Nenechávajte mobil na slnku ani v aute

Čím dlhšie máme svoje zariadenie v ruke, tým viac musí pracovať batéria. Pri dlhom telefonovaní alebo sledovaní videí môže teplota batérie stúpnuť natoľko, až máte pocit, že vám mobil v ruke zhorí. Práve preto niektorí výrobcovia smartfónov začali do zariadení pridávať funkciu, ktorá vás upozorní, keď je smartfón príliš rozhorúčený, a to tak, že sa jednoducho vypne. Dôležité je neprekročiť teplotu 50 °C. Pri zariadeniach Apple sa dokonca odporúča nepresiahnuť teplotu 35 °C. Vysoká teplota totiž výrazne ovplyvní kapacitu batérie.

Avšak nielen pri používaní smartfónu hrozí riziko prehriatia. Stačí, ak mobil pohladia letné lúče slnka alebo ho zabudnete vo svojom aute. Skúste takýto rozhorúčený mobil uchopiť do ruky. Páli, však? Skutočne vám to môže uštedriť bolestivú popáleninu. Ak je mobil na priamom slnku počas horúčavy, a navyše si ešte púšťate hudbu, váš smartfón vás takmer určite nenávidí... Na priamom slnku si preto mobil radšej vypínajte a používajte ho len v tieni. Alebo ho aspoň prikryte tričkom. V aute ho držte čo najbližšie pri zapnutej klimatizácii.

ochrana-smartfonu-v-lete (1)

Váš mobil neznáša opaľovanie

Je úplne normálne, že chcete byť spojení so svetom, zvlášť, ak dovolenku trávite na exotickom mieste a každú chvíľu niečo úžasné fotografujete. No zatiaľ čo vám vitamín D zo slnka prospieva, váš smartfón ho až tak pozitívne nevníma. Vytvorte si zvyk zariadenie vypínať (alebo prepnúť do letového režimu) v čase, keď ho nevyužívate, alebo ho aspoň dobre ukryte do tieňa (pod uterák, šiltovku, do vrecka nohavíc).

Keď sa vrátite z pobytu v prírode alebo vystúpite z horúceho prostredia vášho auta, ešte chvíľu počkajte, kým vaše zariadenie nadobudne normálnu izbovú teplotu. Až potom ho zapnite a skontrolujte, či sa s vami niekto nechcel spojiť. Riešením, ako ochrániť batériu pred prehriatím, je aj vypnúť v pozadí aplikácie, ktoré sú najväčšími požieračmi energie, a prejsť do režimu šetrenia batérie. Tiež môžete stlmiť jas obrazovky.

Smartfón sa nepotí. Prehrieva sa

Keď nám je teplo, jednoducho zo seba zhadzujeme oblečenie, aby sme sa čo najmenej potili. A čo chudák smartfón, ešte keď je navyše navlečený v ochrannom obale či puzdre? Ak máte pocit, že ste to s ním na slnku prehnali, na chvíľu ho ochranného obalu zbavte, pomôže mu to rýchlejšie vychladnúť.

Pod prehrievanie zariadenia sa takisto podpisuje aj jeho nabíjanie, preto vám odporúčame si tieto veci vybaviť v noci či v čase, keď je chladnejšie. Veľkou pomocou sú funkcie rýchleho nabíjania, ktoré sa pousilujú dodať mobilu aspoň toľko energie, koľko vám na pár hodín postačí. Keď sa budete riadiť našimi inštrukciami, užijete si leto bez zbytočných nepríjemností.