Ako nalepiť ochrannú fóliu na mobil

ako-nalepit-foliu-na-mobil-premobily.skPamätáte sa, ako nám kedysi naše staré tehličkové telefóny padali na zem, a napriek tomu sa im nič nestalo? Dnes, keď sa nám nový dotykový telefón vyšmykne z rúk alebo si ho vezme naše dieťa a zahrá sa s ním po svojom, by sme tie staré dobré časy radi vrátili späť. Našťastie existujú ochranné fólie na mobily.

  

 

Vyberáme z množstva fólií

Zaobstarať si ochrannú fóliu na mobil nie je taká drahá záležitosť ako navštíviť servis s prasknutým displejom alebo inou znehodnotenou časťou telefónu. Väčšina z nás sa už stretla s nutnosťou zakúpiť si náhradné diely a potom preklínala svoju nepredvídavosť. Spomedzi všetkých ochranných obalov, krytov či puzdier sa veľkej obľúbenosti tešia aj fólie na mobil, a to hneď z viacerých dôvodov. Sú relatívne lacné, veľmi odolné, skoro nič nevážia a nijako neovplyvňujú tvar telefónu. Keď sa navyše chcete s jeho dizajnom trochu pohrať, na trhu je množstvo ochranných fólií so zaujímavými farbami a vzormi, ktoré o vašej osobnosti druhým veľa prezradia.

Fólie na mobil dostanete v mäkkom (klasické ochranné fólie, ich životnosť záleží od charakteru využívania mobilu) i tvrdom prevedení (známe ako tvrdené sklá na displeje, ideálne sa kombinujú napríklad so zadnými krytmi na mobil), ale tiež pod názvom wrap fólie. Tie sú, mimochodom, obľúbenou položkou nákupného košíka, pretože sú vyrobené z odolného vinylu a vyznačujú sa extrémnou odolnosťou. Ideálne pre niekoho, kto má mobil v ruke každú chvíľu. 

Na čo si pri výbere ochrannej fólie dať pozor? Predovšetkým sa pozerajte, na aký typ telefónu je fólia vyrobená. Logicky, ak vlastníte iPhone, nekúpite si napr. wrap fóliu na Samsung a podobne. Po rozbalení fólie si hneď všimnete, že pozostáva z niekoľkých dielov, každý na osobitnú časť telefónu, vrátane displeja. Takže ak ste si dali pozor na špecifikácie fólie, dokonale sadne na telo vášho telefónu a prekryje aj drobné ryhy a škrabance, ktoré ste ňou plánovali zamaskovať. Pokiaľ nemáte záujem sa hrať s dizajnom telefónu, pokojne si vyberajte priehľadné ochranné fólie, ktoré budú nenápadné ako chameleón. Výhodou ochranných fólií na mobil je tiež to, že keď ich z mobilu odlepíte, neostanú na ňom žiadne lepkavé stopy, a keďže fólia zabráni vzniku škrabancov, mobil bude vyzerať prakticky ako nový.  

Postup pri aplikácii ochrannej fólie

Ak sa budete riadiť našimi radami, aplikáciu ochrannej fólie (tvrdeného skla, mäkkej či wrap fólie) na telefón hravo zvládnete aj sami a nemusíte za to platiť tomu pánovi v servise.

Skôr než sa do toho pustíte, nechajte svoj telefón vychladnúť. Vypnite všetky procesy a dožičte mu trocha odpočinku. Svojim priateľom môžete odpísať cez apku aj neskôr. Miesto toho si radšej vezmite navlhčenú handričku (použite prostriedok na čistenie displejov alebo skiel) a telefón dôkladne očistite od prachu, odtlačkov a akejkoľvek mastnoty. Povrch mobilu následne dôkladne vysušte a vyleštite suchou handričkou, napr. na okuliare. Netreba zabúdať ani na svoje ruky, doprajte im dávku očisťujúceho mydlového kúpeľa. Pri odbaľovaní ochrannej fólie si dajte pozor, aby ste na nej nezanechali odtlačky prstov. Je dobré ju držať iba za okraje bruškami prstov. Lepiť začnite vždy od kraja a postupne nechajte fóliu obopnúť celú časť telefónu. Nezabudnite priloženou handričkou alebo kreditnou kartou precízne povytláčať spod fólie nahromadené vzduchové bubliny, vždy od stredu smerom k najbližšiemu okraju. Ak vám niektorá bublina napriek tomu odoláva, vyskúšajte ju prepichnúť čistou ihlou a následne vzduch vytlačiť ešte raz. Niektoré bubliny zmiznú aj samy po pár dňoch, ale keď nechcete čakať alebo sa bojíte ihly, skúste fóliu sňať a nalepiť ju znova. Keď to máte za sebou, stačí už len odlepiť z fólie vrchnú časť, ktorá mala za úlohu ju v balení a pri aplikácii chrániť.