3D ohýbateľné displeje na mobiloch? V budúcnosti to nie je vylúčené

ohybatelny-smartfon-premobily.sk

 Oblasť vývoja mobilných telefónov nám stále prináša zaujímavé novinky, ktoré mobilné technológie  posúvajú neustále vpred. Jedným z najnovších pokrokových riešení sú 3D ohýbateľné displeje z dielne vedeckého tímu kanadskej Kráľovninej univerzity. Jeho členovia dokonca neskonštruovali len  samotnú obrazovku, ale dokonca celý smartfón, kde je použitá táto technologická novinka.

 

  

Zostrojený smartfón dostal názov HoloFlex. Jeho najvýraznejšou črtou je samotný ohýbateľný 3D displej schopný zobraziť 3D obraz bez ohľadu na to, pod akým uhlom sa naň pozeráte a bez nutnosti nosenia 3D okuliarov. HoloFlex je druhou generáciou riešenia ReFlex pochádzajúceho z dielne rovnakého vedeckého tímu, avšak táto novinka dostala nový rozmer v podobe tretej súradnice z. Znamená to, že ak na ňom ohnete displej, obraz sa zobrazuje trojrozmerne.

Samotný displej je typu FOLED - Flexibilná organická svetlo emitujúca dióda a má rozlíšenie 1 920 x 1080 bodov, pričom je schopný produkovať 3D obraz prostredníctvom 16 000 3D mikrošošoviek s aplikovaným efektom rybieho oka. Výsledkom jeho práce je 3D obraz s rozlíšením 160 x 104 bodov pozorovateľný voľným okom pod akýmkoľvek uhlom. I keď je toto rozlíšenie veľmi nízke, predstavuje technologický základ pre ďalšiu inováciou a budúce použitie 3D displejov na bežných smartfónoch.

Nová technológia 3D displejov by podľa tímu vedcov mohla byť využiteľná aj na úpravu 3D modelov určených na tlač v 3D tlačiarňach alebo pri hraní špeciálnych mobilných hier.