Zoznámte sa s novým Android 6 Marshmallow

Android-6.0-Marshmallow1A je to konečne tu. Google nám oficiálne predstavil novú verziu najpoužívanejšieho operačného systému smartfónov Android 6 Marshmallow. Bude taký chutný, ako cukríky, podľa ktorých dostal svoj názov?

 

 

 

Marshmallow so sebou prináša množstvo inovácií, ktoré zmenia nielen dizajn, ale aj celkovú funkčnosť operačného systému. Síce sa nejedná o revolučné zmeny, avšak niekedy dokážu veľké veci aj maličkosti. A práve tých nám ponúka Android 6 hneď niekoľko.

Minimalistické menu s bielym pozadím

Najvýraznejšou odlišnosťou oproti predchádzajúcej verzii Androidu je dizajn základného menu aplikácií. To už ako pozadie nepoužíva stmavenú tapetu domovskej obrazovky, ale čistú a minimalistickú bielu farbu , ktorá zlepší celkový prehľad v smartfóne. V najvrchnejšom rade v menu nájdete tie najpoužívanejšie aplikácie, ktorých zobrazenie sa vďaka algoritmu časom mení. Novinkou je aj vertikálne scrollovanie, ktoré nahradí doterajšie horizontálne. Zmenu prinesú aj notifikácie, ktoré budú po novom prehľadnejšie a opäť zobrazené na bielom pozadí.

android-marshmallow

Vyššia výdrž batérie či kontrola nad RAM pamäťou

Nový Android prinesie aj lepšiu výdrž batérie či možnosť podrobnejšej kontroly nad vyťažením RAM pamäte. Marshmallow bude mať vo všeobecnosti nižšie energetické nároky než jeho predchodca, no zároveň prinesie zaujímavú aplikáciu DOZE. Ak ju zapnete a telefón nebudete dlhšie používať (aplikácia zbiera údaje z pohybových senzorov), zníži sa spotreba energie, pretože mobil sa bude správať, ako by bol vypnutý. S tým rozdielom, že v pohotovosti budú aj naďalej všetky notifikácie či budík. V nastaveniach tiež nájdete podrobnejšie informácie o RAM pamäti, ktoré vám ponúknu prehľad požiadaviek jednotlivých aplikácii na RAM a tiež na batériu. Zistíte z nich aj to, ako dlho bežia procesy na pozadí a poskytnú vám reálny pohľad na výhodnosť danej aplikácie.

Bezpečnostné novinky

Android 6 myslí aj na vašu bezpečnosť, a preto ponúka hneď niekoľko zaujímavých noviniek týkajúcich sa práve nej:

  • Auto Back up umožní automatickú zálohu dát na Google Drive pri pripojení na WiFi. Oceníte to najmä v prípade, ak stratíte váš telefón. Do toho nového by sa mali údaje z Google Drive následne po skopírovaní načítať.
  • Do systému je integrovaná podpora čítania odtlačkov prstov, ktorú bude možné využiť na odomykanie obrazovky či na potvrdenie platieb v Play Store.
  • Výrazný posun je zaznamenaný aj pri udeľovaní práv aplikáciám. Po novom sa vás aplikácie na jednotlivé povolenia budú pýtať až v momente, ak sa danú funkciu chystáte priamo využiť. Následne môžete jednotlivé povolenia aplikácií v nastaveniach kedykoľvek zmeniť.

Nasadenie Andoridu 6 Marshmallow do mobilných telefónov závisí nielen od Googlu, ale aj od konkrétneho výrobcu. Dá sa však predpokladať, že väčšina značiek, ktorá tento systém využíva, skôr či neskôr prejde na novú verziu.