Viete, ako správne nabíjať smartfón?

Naše telefóny milujeme. Celý deň sa od nich nedokážeme odtrhnúť, využívame ich na dôležité telefonáty, ale čas si krátime aj surfovaním po internete alebo hraním hier. Viete, ako si správne nabiť smartfón?

Nabíjať môžete aj v noci

Je úplne v poriadku, ak si mobil nabíjate v čase, keď ho nepotrebujete, teda napr. v noci, keď spíte. Väčšinou sa tak končí každý náš deň. Ideme si ľahnúť, no nezabúdame nakŕmiť „kamoša“. Je to dobrý zvyk, pretože mobil by sa nemal nabíjať iba vtedy, keď už pomaly lapá po dychu, zbytočne tým znížite jeho kapacitu. Najideálnejšie je siahnuť po nabíjačke, keď je baterka v stave 50 % až 80 % percent. Ak sa počas noci mobil nabije a upozorní vás signálom, nemusíte hneď vstať a odpojiť ho, aby sa nepoškodil. Moderné zariadenia sa postarajú o to, aby sa prívod elektriny zastavil. Trápiť by vás však mohlo niečo iné – lítium-iónová batéria by vplyvom tepla mohla postupne znižovať svoju kapacitu. Ideálne by preto bolo, keby ste v noci vysmädli a cestou po pohár vody sa zastavili aj pri svojom smartfóne...

nabijacka na mobil

Nabíjanie párkrát za deň

Lítium-iónovú batériu môžete pokojne nabíjať aj niekoľkokrát za deň, nijako jej neublížite. Podstatné je nenechať telefón vybiť úplne, hranica je tak 20 %. Každá batéria má svoj nabíjací cyklus a je oveľa humánnejšie nabíjať už pri 50 percentách ako až úplne od nuly. Kúpili ste si nový smartfón a chystáte sa ho nabiť z nuly na stovku, aby si to jeho kapacita zapamätala? Pri dnešných moderných batériách to už nie je potrebné, skôr sa odporúča nabíjať často a po menších dávkach. Ponáhľate sa do práce a batéria ešte nedosiahla stovku? Vôbec z toho nerobte hororové scenáre, aspoň vám vydrží dlhšie.

Pár rád na záver

Ak už základnú teóriu ovládate, ešte máme pre vás dobré tipy – pred nabíjaním smartfón vyzlečte z obalu. Áno, puzdrá a obaly síce obsahujú výrezy pre nabíjačky, ale pokiaľ si nabíjanie mobilu neustriehnete, ako napr. v noci alebo počas pracovného zmätku, telefón sa v obale môže prehriať, čo má za následok opäť znižovanie kapacity batérie. Deje sa to aj v prípade, keď počas uponáhľaných dní využívate rýchle nabíjanie telefónu. Snažte sa ho obmedziť na minimum a nenabíjajte na miestach, kde je zvýšená teplota, napr. na slnku či pri spotrebiči, ktorý vydáva teplo. Určite sa tiež naučte odpájať zo zásuvky aj samotnú nabíjačku. Kto si ju tam necháva nastálo, ročne si priplatí pár eur naviac za elektrinu.