Prevratná novinka vo svete smartfónov: Ohybné displeje vám vyrazia dych!

Na trhu so smartfónmi to doslova vrie! Samsung Galaxy Fold a Huawei Mate X – revolučné skladacie smartfóny s ohybným displejom pôsobia ako vystrihnuté z budúcnosti. Na päty im šliape aj čínsky výrobca Xiaomi so svojou futuristicky pôsobiacou novinkou Xiaomi Mi MIX Alpha. Čo tieto tri smart kúsky spája? Astronomická cena!

Keď sa dostali do obehu dotykové telefóny, verejnosť neskrývala nadšenie. V porovnaní s klasickými tlačidlovými kúskami šlo doslova o prevratný krok vpred. Čo vám však napadne po zhliadnutí elektronicky najvyspelejších zariadení súčasnosti?

Samsung Galaxy Fold zažil znovuzrodenie

Dlhoočakávaný skladací smartfón z dielne kórejského gigantu Samsung stiahol pôvodnú verziu tohto ohybného kúsku ešte pred oficiálnym začiatkom predaja kvôli konštrukčným problémom. Aj vám sa hneď vybavili vybuchujúce batérie tohto výrobcu, ktoré kedysi rozvírili verejnú mienku? Značka si však vstúpila do svedomia a nedostatky promptne odstránila, aby mohla minulý mesiac prísť na trh s vylepšenou verziou Galaxy Fold. Ten bol, ako inak, najskôr dostupný doma, neskôr prišiel na vybrané trhy ako Nemecko, Singapur, Francúzsko, či Veľká Británia, USA a ďalšie. Nebudeme vás nudiť špecifikáciami, Galaxy Fold je naozaj unikátny a funguje ako kniha. Ak je zatvorený, poslúži vám na jeho ovládanie predný displej. Inak poteší kapacitou batérie 4 380 mAh, a tromi fotoaparátmi. Tie disponujú rozlíšením 12, 12 a 16 Mpx, dva z nich sú širokouhlé a jeden je teleobjektív, pričom umožňujú aj laserové zaostrovanie. Galaxy Fold prichádza aj s 5G verziou, ktorá bude podporovať najnovšie siete. Klasická verzia vás vyjde na 2 000 eur a pri 5G zaplatíte o 100 € viac.

samsung-galaxy-fold-premobily.sk

Konkurenčný Huawei Mate X stavil na špičkovú kameru

Prvý skladací smartfón predstavil aj Huawei, konkrétne model Mate X. Jeho displej sa skladá do vonkajšej strany, preto ak je tento chytrý telefón zložený, displej nájdete na prednej i zadnej strane. Oba smartfóny fungujú na Androide a disponujú perfektnou výdržou. Plynulý chod Mate X má na starosti dvojica batérií, ktorých kapacita je dokopy 4 500 mAh. Pozitívne prekvapí kamera! Trojica fotoaparátov má rozlíšenie 40, 16 a 8 Mpx. Nie je problém s telefónom natáčať ani videá v 4K. Huawei spolupracoval na fotoaparátoch so spoločnosťou Leica, možno preto ide o to najlepšie z najlepšieho v rámci kamier, čo trh ponúka. Cena je rovnako extrémne vysoká – ak túžite po Mate X, pripravte si 2 299 €.

Huawei-Mate-X-premobily.sk

Revolučné modely nie sú pre každého

Kým Mate X a Galaxy Fold sú od septembra v predaji, v decembri svet technológií opäť ožije. Na trh sa dostane Xiaomi Mi MIX Alpha so zahnutým displejom, ktorého plocha presahuje plochu samotnej konštrukcie. V praxi to znamená, že pomer displeja k telu dosiahol až 180 %. Rovnako šokujúca ako samotné prevratné parametre a špecifikácie, je aj jeho cena. Záujemcov vyjde na „skromných“ 2550 €. Inteligentné prístroje, ktoré spomíname, si však bežný človek asi nekúpi. Ide skôr o akúsi prestíž samotnej značky a dôkaz toho, čo dokážu vynaliezaví výrobcovia zostrojiť. Chytré zariadenia z dielne Samsung, Huawei alebo Xiaomi si zadovážia pravdepodobne iba ozajstní nadšenci mobilných technológií, ktorí nemajú hlboko do vrecka a nerobí im problém zaplatiť za smartfón takúto šialenú sumu.