Huawei vs. USA: O čo v obchodnej vojne šlo?

Táto novodobá technologická „bitka“ šokovala celý svet. Takmer v priamom prenose sa odohrávala obchodná vojna medzi USA a Čínou, na ktorú najviac doplatila mimoriadne sa rozvíjajúca spoločnosť Huawei. Čo bolo jej spúšťačom a ako je na tom značka dnes?

Pred niekoľkými mesiacmi vydalo americké ministerstvo obchodu striktné „nie“ na poskytovanie softvéru a iných technológií čínskemu gigantu, ktorého tržby i výnosy dávno presiahli tie značky Apple. Reálnym dôvodom však neboli zisky, ale viacnásobné obvinenie zo špionáže. Rozmenené na drobné, Huawei mal spolupracovať s čínskou armádou, avšak, nie v rámci tajných špionážnych misií v prospech Číny. Zamestnanci druhého najväčšieho výrobcu smartfónov na svete „len“ uverejnili niekoľko odborných publikácií, z ktorých následne čínska vláda čerpala pri vývoji umelej inteligencie pre rádiovú komunikáciu. Nič viac, nič menej, vraj.

znacka-huawei-premobily

Čo spoločnosti Huawei hrozilo?

Tým, že technologický gigant podľa USA predstavoval „bezpečnostné riziko“, mal sa vzdať operačného systému Android od Googlu a prejsť na vlastný systém HongMeng OS, ktorý nemôže obsahovať žiadne služby od Google. Avšak, tento krok by rozhodne negatívne ovplyvnil zisky amerického softvérového giganta. Mnoho nielen zainteresovaných si myslí, že aj preto počas nedávneho politického podujatia G20 v Japonsku došlo k zvratu. Avizovanú a dlho očakávanú zmenu podmienok vyhlásil priamo prezident Donald Trump. Americké firmy opäť môžu spolupracovať so spoločnosťou Huawei, potrebným dokumentom bola licencia, ktorá garantovala, že export produktov neohrozí národnú bezpečnosť Spojených štátov amerických.

huawei-vs-usa-premobily.sk

Huawei je zdrojom značných príjmov

Velikáni ako Google, Qualcomm alebo Micron sú od Huawei doslova závislí. Aký je dôvod? Samozrejme, financie. Uvedené technologické spoločnosti spolu s Intelom a mnohými inými zarobili vďaka populárnej a rýchlo sa rozvíjajúcej značke behom uplynulého roka približne 11 miliárd dolárov. Aj vy si hovoríte, wow, nie je za všetkým len celosvetovo uznávaný Apple? Google ako internetový gigant a takmer monopolná spoločnosť má vďaka Huawei postarané o používateľov operačného systému Android. Ten sa však skrz situácii z predošlých mesiacov a obchodnej vojne, ktorá nastala, môže „tešiť“ na nového konkurenta – operačný systém Harmony OS.