Ochranná fólia vs tvrdené sklo. Aký je medzi nimi rozdiel?

Čím drahší mobil, tým väčšie nutkanie chrániť ho všemožnými spôsobmi. Jednou z ciest je aj ochrana displeja fóliou alebo tvrdeným sklom, pretože výmena poškodeného displeja stojí rozhodne viac ako preventívne opatrenia. Pre ktorý variant ochrany displeja sa rozhodnúť?

Ochranná fólia aj tvrdené sklo sa jednoducho aplikujú

tvrdene-sklo-na-smartfon

Keď v predajni u svojho operátora dostanete do rúk nový mobil, pravdepodobne vám hneď ponúknu aj ochranný kryt či iné formy ochrany zariadenia. Niekde sú dokonca takí ochotní, že vám ich na mobil aj aplikujú. Je tu však aj druhá možnosť. Nemusíte si kupovať ochranné fólie a sklá v kamennej predajni operátora, ale ich získajte výhodne na internete. Na svoje zariadenia si ich veľmi jednoducho budete vedieť aplikovať aj sami, stačí mať dôkladne vyčistený displej mobilu, čisté ruky a držať sa postupu stanoveného výrobcom ochranných prostriedkov. Ochranné fólie aj tvrdené sklá sa zvyčajne predávajú aj s príslušenstvom potrebným na ich lepenie a návodom, takže ak rozumiete obrázkom a netrasú sa vám ruky vplyvom stresu, displej vášho mobilu bude chránený od jedného okraja k druhému, v každom smere. A keďže ochrannú fóliu alebo tvrdené sklo kúpite na mieru vášmu mobilu, budú mať rozmery a tvar, ktoré nesťažia používanie telefónu. To sa týka aj dotykových vlastností displeja.

Vydrží dlhšie fólia alebo sklo?

ochranna-folia-na-mobil

Keď sa rozhodujete pre vhodný variant ochrany displeja, môžete sa orientovať aj podľa ceny a odolnosti. Lacnejšie ochranné fólie, hoci sú mäkké, sú dostatočne odolné, aby displej bránili pred špinou a škrabancami, ale len istý čas, kým sa neznehodnotia. Potom ich treba zo zariadenia odlepiť a nahradiť novými. Žiaden strach, po lepidle na vašom displeji neostane ani stopa! Životnosť mäkkých ochranných fólií, samozrejme, súvisí s tým, ako váš mobil uskladňujete či ako často ho beriete do rúk. O niečo drahšou alternatívou sú tvrdené ochranné fólie, všeobecne známe ako tvrdené sklá. Už z názvu vyplýva, že majú tvrdší povrch, a tak sú schopné odolať aj hlbším škrabancom či zabrániť nešťastiu pri pádoch telefónu. Materiálovým zložením majú veľmi blízko k samotnému displeju, preto máte hlavne pri drahších mobiloch istotu, že sú spoľahlivo chránené. Tvrdené sklá nie sú k dispozícii len pre mobily, ale aj pre jednotlivé modely tabletov.  

Tvrdené sklo v tekutej verzii

Kým ochranná fólia sa vždy lepí, pri tvrdenom skle máte na výber okrem lepiacej verzie aj tú tekutú. Ideálne, pokiaľ vás lepenie nebaví alebo ho nikdy neviete vykonať presne. Tekuté tvrdené sklá vytvárané špeciálnymi technológiami sa jednoducho natrú na displej zariadenia a po pár hodinách sú natoľko pevné, že váš displej prežije aj zdanlivo neprežiteľné situácie. Tekuté tvrdené sklo zasychá na displeji rovnomerne a bez bublín a na mobile ho takmer ani nevidieť.