Na čo si treba dať pozor pri výbere vhodnej powerbanky?

Powerbanka, inak externá nabíjačka, nie je žiadna zbytočnosť. Prídete na to aj sami, keď sa raz ocitnete na mieste bez elektrického prúdu či budete potrebovať nabiť svoje zariadenie aspoň počas cesty do práce. Pri výbere vhodnej powerbanky ale treba brať do úvahy viaceré faktory.

Powerbanka na mieru

Sami najlepšie viete, ako často svoj mobil používate a aká je výdrž batérie. Niekedy zariadenie potrebujete iba dokŕmiť, len tak pre istotu, inokedy zasa zúfalo volá o energiu. Podľa toho, ako často a do akej miery budete powerbankou mobil dobíjať, sa rozhodnete pre jej veľkosť a kapacitu. Samozrejme, môžete hľadať aj podľa dizajnu, ten však nič neosoží, pokiaľ powerbanka nebude fungovať, ako by ste si predstavovali. Powerbanky s Li-ion batériami charakterizuje dlhá životnosť a priaznivé ceny. O niečo prepracovanejšie sú Li-pol batérie s útlym telíčkom a nízkou hmotnosťou, ktoré si svoju kapacitu zachovajú, aj keď ich budete využívať raz za pol roka. V zásuvke ich nájde nabité tak, ako ste ich tam odložili, teda minimálne s 50 % energie. 

powerbanka-externa-nabijacka

Rozhodovanie pri nákupe powerbanky tiež uľahčia čísla uvádzané pri kapacite zariadenia. Kto si potrebuje mobil alebo tablet dobiť len z času na čas, nebude vzhľadom na kapacitu ich batérií potrebovať powerbanku s kapacitou vyše 15-tisíc mAh, ktoré bez problémov nabijú aj osobný počítač. Powerbanky svojou kapacitou vystačia na jedno nabitie, sú však aj také, ktoré možno na úplné nabitie využiť aj viackrát (tie nad 10-tis. mAh).

Powerbanka podľa dizajnu

Ak sa však predsa len zameriate aj na imidž powerbanky, premýšľajte prakticky. Sú rôzne varianty zariadení, cenovo najvýhodnejšie plastové, powerbanky s obalom z gumy alebo hliníkové powerbanky. Ktorá vyzerá elegantne a ktorá je vhodnejšia pre svoju odolnosť skôr na výlety? Zaujímať by vás mala odolnosť materiálov, nielen voči poškriabaniu a prasknutiu, ale takisto voči prachu, mastnote či vode.

powerbank

Niektoré zariadenia nemusíte dobíjať iba elektrickou energiou, výbornou vychytávkou sú powerbanky so solárnym panelom, ktoré vás nikdy nenechajú v núdzi. Ak ste často rozlietaní, zaujme vás i informácia o čase, za aký dobijete powerbanku, ale i to, koľko bude trvať samotné nabíjanie mobilu/tabletu/PC. Skontrolujte si tiež, či si zariadenie bude rozumieť so vstupom vo vašom mobile alebo budete potrebovať zvlášť konektor.

Drahšie druhy powerbánk disponujú i viacerými USB výstupmi pre nabíjanie viacerých zariadení súčasne, osvetlením či prepracovaným displejom s indikátorom stavu batérie a nabíjania. Ak sa vám páčia bezdrôtové powerbanky, sú dobrou voľbou pre váš mobil, ktorý sa takisto dá nabiť bezdrôtovo, dotykom. Pri objednávaní powerbanky si skontrolujte, s akým príslušenstvom sa dodáva a či k nej získate aj ochranný obal.