Vyznáte sa v tvrdených sklách a ich označeniach? Pomôžeme vám zorientovať sa

Tvrdené sklo 3D, 5D alebo tekuté tvrdené sklo? Na trhu nájdete mnoho označení, ktoré vám nemusia byť vôbec jasné. Zistite s nami ich špecifikácie a vyberte si sklo, ktoré bude presne zodpovedať potrebám vášho telefónu.

2D sú základom, 5D sklá chránia špičkovo

  • 2D sklá - majú hranaté zakončenie a sú vyrobené tak, aby zakrývali len samotný displej. Ide o vôbec prvé typy v oblasti tvrdených skiel a postupne sa od nich upúšťa. 
  • 2,5D tvrdené sklá - líšia sa od predošlého typu zakončením okrajov, ktoré nie sú rovné, ale skosené, ide o plynulý prechod medzi telefónom a povrchom ochranného tvrdeného skla. 
  • 3D sklá -  kopírujú celý povrch telefónu, majú otvory pre reproduktor, mikrofón, kameru i pre ovládacie tlačidlo uprostred pod displejom. Tieto typy majú zaoblený okraj presne prispôsobený modelu telefónu. 3D sklá sa nazývajú aj „case friendly“, znamená to, že sú kompatibilné s akýmkoľvek puzdrom alebo krytom. 
  • 5D sklo - ak hľadáte dokonalú ochranu, stavte na tvrdené 5D sklo s profilovanými okrajmi. Tento typ skla slúži na najdokonalejšiu ochranu displeja smartfónu po celej ploche, chránené sú aj bočné zahnuté hrany obrazovky telefónu.

Ako sa vyznať v stupniciach tvrdosti skla na mobil?

Využíva sa stupnica podľa tvrdosti grafitu, najtvrdšie ochranné sklá majú stupeň tvrdosti 9H, ktorým sa označuje aj najtvrdší používaný grafit. Populárna je aj Mohsova stupnica tvrdosti minerálov, kde sa bežné sklo nachádza na stupni 5 a diamant na stupni 10. V Mohsovej stupnici majú kvalitné tvrdené ochranné sklá tvrdosť okolo 6,5.

S akými výrazmi sa ešte pri výbere tvrdeného skla stretnete?

Full glue sklo, oleofóbna vrstva a ďalšie výrazy, ktoré by vám nemuseli byť celkom jasné. Ak sa stretnete s „full glue“ sklom, ide produkt, kde je lepivá plocha po celej ploche skla a nie len po jeho okraji. Ide o tie najkvalitnejšie sklá, ktoré sa dajú nalepiť doslova dokonale. Tiež perfektne držia a nikde sa neodlepujú.

Ak má sklo, o ktoré máte záujem, oleofóbnu vrstvu, môžete si byť istí, že sa vám len tak nezašpiní, jeho úlohou je brániť vzniku odtlačkov prstov.

Novinkou na trhu s ochrannými sklami je tekuté sklo. Ide o nano materiál, ktorého tenkú vrstvu nanesieme na povrch displeja, čím zvýšime tvrdosť pôvodného skla telefónu, no celkový efekt je skôr proti poškriabaniu než proti prasknutiu skla displeja po náraze.