Klasickým SIM kartám zvoní umieračik. Apple a Samsung vyvíjajú inteligentnú technológiu, ktorá by ich mala nahradiť

sim karta na telefoneKlasická SIM karta v podobe, ako ju dnes poznáme, môže byť už čoskoro minulosťou. Dvaja najväčší rivali na trhu s mobilnými telefónmi – spoločnosti Apple a Samsung – totiž údajne spojili svoje sily a spoločne vyvíjajú inteligentnú technológiu, vďaka ktorej budeme môcť volať, esemeskovať a využívať dátové služby aj bez jej prítomnosti.

 

  

sim kartyNovo pripravovaný štandard e-SIM je navrhnutý tak, aby bol pevnou súčasťou telefónu, a preto v prípade zmeny operátora užívatelia už nebudú musieť kartu fyzicky vymieňať. Nastavenie nosnej siete poskytovateľa signálu sa tak stane čisto záležitosťou softvéru. Vďaka tejto revolučnej novinke odpadnú starosti s orezávaním SIM kariet či s používaním redukcií v prípade ich výmeny do iného telefónu a výrazne sa uľahčí prevod siete medzi dvomi operátormi doma alebo v zahraničí.

e-SIM možno už v roku 2016

Podľa dostupných informácií je reálne, že sa e-SIM dostanú do mobilných zariadení už v priebehu roku 2016. Mnoho veľkých telefónnych operátorov, medzi ktorých patrí napríklad Deutsche Telekom, Orange, Telefonica, Vodafone či AT&T, je k tejto technológii naklonených a v súčasnosti o podmienkach používania rokujú s výrobcami Apple a Samsung.

Myšlienka univerzálnej SIM karty nie je žiadnou novinkou

Spoločnosť Apple vyskúšala vo svojich zariadeniach univerzálnu SIM kartu už aj v minulosti. V roku 2014 uviedla na trh svoju vlastnú Apple SIM v tablete iPad Air 2, ktorá umožňovala výber medzi tromi americkými operátormi a jedným poskytovateľom z Britských ostrovov. Len čas ukáže, či si nová e-SIM dokáže vybudovať svoje postavenie aj na globálnom trhu.

sim karta na telefone