Trápia vás praskliny a škrabance na displeji telefónu? Poradíme vám

S poškrabaným alebo prasknutým displejom mobilného telefónu sa už asi stretol každý. Aj vo chvíli, keď sa na novom smartfóne objavia, však môžete pre svoj mobil niečo urobiť. Ako ich zamaskovať a zabrániť, aby sa ďalej nešírili, vám poradíme v nasledujúcom článku.

Aj keď si dávate pozor, stane sa

Obrazovka nechránená ochrannou fóliou alebo tvrdeným sklom je veľmi krehká. Postačí len neopatrný dotyk s ostrými predmetmi alebo pád na zem a na povrchu telefónu môžete spozorovať prvé poškodenia. V takomto prípade vám odporúčame nepočúvať „osvedčené“ rady z internetu, ktoré sľubujú zaručený úspech. Podľa nich je na odstránenie škrabancov možné použiť brúsny papier alebo displej vyleštiť zubnou pastou. Obe riešenia však môžu viesť namiesto zlepšenia k prehĺbeniu vady.

Niektorí predajcovia ponúkajú tiež špeciálne pasty na leštenie, ktoré obsahujú jemné abrazívne častice. Tieto však dokážu odstrániť len menšie škrabance brúsením povrchu. Okrem toho, že na praskliny na obrazovke nemajú účinok, výsledkom je oslabenie jej vrchnej vrstvy. Pri prasklinách, ktoré siahajú hlbšie, čo bežný používateľ nedokáže dostatočne posúdiť, môže ich používanie viesť až k ďalšiemu poškodeniu telefónu.

Ako chrániť smartfón pred prehĺbením poškodenia

Pokiaľ je obrazovka smartfónu len poškriabaná, najlepším riešením je kúpiť ochranné tvrdené sklo, prípadne fóliu. Tie pomôžu drobné estetické vady prekryť a chránia displej pred hlbším poškodením. Po aplikácii ochranného skla alebo fólie si obrazovka mobilu zachováva pôvodné dotykové vlastnosti bez toho, aby ste boli akokoľvek obmedzovaní. Ak si chcete byť istí, že sa telefón viac nepoškodí, vhodné je zakúpiť tiež ochranné puzdro alebo kryt.

Kedy je potrebná oprava

Praskliny sa na displeji zakrývajú ťažšie. Ak sa vám po ňom roztiahla typická pavučina po páde na zem, môžete ju prekryť. V niektorých prípadoch však bude nutná oprava.

Dve vrstvy obrazovky

Obrazovka smartfónu sa skladá z dvoch častí. Pri páde telefónu môže prasknúť len dotykové vonkajšie sklo. Hlbšie poškodenie sa týka LCD displeja. Mnoho modelov telefónov má tieto dve časti oddelené, čo môže byť v prípade jeho rozbitia výhodou. Oprava vonkajšieho dotykového skla vás vyjde oveľa lacnejšie ako výmena celého displeja.

Kedy je teda potrebné zaniesť smartfón do opravy? Na túto otázku vám dá najlepšiu odpoveď technik v servise mobilov. Vo všeobecnosti sa môžete riadiť nasledovnými pravidlami:

  • Ak je poškodenie dotykového skla závažnejšie, môže sa stať, že jeho úlomky poškodia aj displej, čo celú opravu zbytočne predraží. Môžete sa o ne tiež poraniť. Preto je lepšie ho ihneď vymeniť.
  • Povrchové poškodenie menších rozmerov, kde nehrozí ďalšie prehlbovanie vady, postačí riešiť ochranným sklom. Tvrdené sklo na mobil zabezpečí, že sa nebudete dotýkať prstami narušeného povrchu. Zabráni tiež prehlbovaniu prasklín počas manipulácie s telefónom.