Samsung má nový patent: nezničiteľné sklo

Spoločnosť Samsung pred pár dňami oznámila, že ich najnovší patent – tvrdené krycie sklo - oficiálne testovala americká spoločnosť Underwriters Laboratories. Juhokórejská spoločnosť uviedla, že tvrdené sklá bude využívať na takmer všetkých svojich elektronických produktoch. Okrem smarfónov je Samsung známy aj výrobou displejových konzol v autách, prenosnými hernými konzolami a tabletmi či dokonca mobilnými vojenskými zariadeniami.

Najväčšou slabinou dnešných mobilov sú krycie sklá. Rokmi vývoja sa na smartfónoch ustálil veľký displej s vysokým kontrasom, ktorý zasahuje až na okraj zariadenia. Všetci máme skúsenosť, že stačí jeden nešikovný pohyb alebo pád a sklíčko praskne, v horšom prípade sa rozbije a kusy z neho zo smartfónu odpadnú. Výmena takéhoto skla, ktoré sa zvyčajne lepí na displej, nie je lacnou záležitosťou. Zdá sa však, že aj tento problém už konečne našiel svoje riešenie.

Sklo nahradil plast

Vývojárom jednej z najväčších spoločností na svete sa podarilo vytvoriť flexibilný OLED panel, v ktorom je zapustený nerozbitný substrát. Navyše má ako sekundárnu ochranu na skle prilepené tvrdený syntetický materiál. Flexibilná druhá vrstva sa automaticky prilepí k tvrdenému sklu tak, aby zakryla časti poškodené nárazom.

Spevnené plastové materiály sú obzvlášť vhodné pre prenosné elektronické zariadenia nielen pre ich nerozbitné vlastnosti, ale aj pre ich ľahkú priepustnosť a tvrdosť. Plastové materiály tak majú podobné vlastnosti ako tvrdené sklo, no s oveľa väčším účinkom.

Akými testami prešlo nezničiteľné sklo?

Podľa zverejnených výsledkov testov prešli mobilné telefóny s novým ochranným displejom prísnymi testami. Samsung úspešne absolvoval vojenské normy Ministerstva obrany Spojených štátov:

  • mobil spadol 26-krát z výšky 120 cm na betón displejom smerom nadol bez zjavného poškodenia
  • dokázal dlhodobo fungovať pri teplotách v rozmedzí -32 °C až 71 °C
  • prekonal dokonca americké vojenské štandardy, keď z výšky 180 cm spadol 26-krát bez poškodenia
  • ani po pár úderoch kladivom sa displej nepoškodil  

Zdroj: https://news.samsung.com/us/samsung-displays-unbreakable-panel-certified-underwriters-laboratories/