Tipy, ako‌ ‌si‌ ‌môžete‌ ‌zabezpečiť‌ ‌mobilný‌ ‌telefón‌

Na svojom mobile trávime veľa času. A čím viac vecí na telefóne robíme, o to väčšiemu riziku sa vystavujeme. Mnoho ľudí však stále podceňuje bezpečnosť mobilu. Tá zahŕňa zabezpečenie pred fyzickými  aj softvérovými hrozbami. V tomto článku sa pozrieme na to, ako môžete svoj mobil chrániť.

Fyzické riziká pre mobily

Krádeže mobilov či použitie inou osobou môžu znamenať osobné problémy aj únik citlivých údajov. Existuje však niekoľko overených spôsobov, ktoré znižujú šancu, že bude vaše digitálne súkromie narušené.

  1. Prevencia - Nikdy neviete, kto sa pozerá, preto neukazujte svoj mobil príliš okato na verejnosti a nenechávajte ho bez dozoru. To platí najmä, ak máte drahý telefón.
  2. Základné zabezpečenie prístupu - Ak už niekto vezme do rúk váš mobilný telefón, nemal by byť schopný ho odomknúť. Automatické zamykanie obrazovky po určitom čase je nutnosť, takisto aj používanie PIN alebo vzoru pri jej odomykaní. Znie to banálne, ale až 43 % používateľov tieto funkcie nepoužíva. 
  3. Skener odtlačkov prstov či tváre - Môžete využiť aj bezpečnostné aplikácie, ktoré snímajú vaše odtlačky prstov alebo tváre. Mnohé modely ich majú predinštalované, ale môžete si stiahnuť platené aj neplatené externé aplikácie, ako napr. App Lock, Finger Security či LockIt.

Mnohé z týchto aplikácii kombinujú rôzne zabezpečovacie funkcie, preto môžete používať jednu aplikáciu na kompletnú ochranu. Niektoré z nich dokážu zamedziť prístup k systémovým súborom či jednotlivým aplikáciám, odfotia človeka, čo sa snažil váš mobil odomknúť a automaticky upozorniť iné zariadenia. 

Digitálne riziká

Škodlivý kód taktiež predstavuje hrozbu - vírusy, útoky hackerov alebo úniky hesiel a iných dát sú časté. Približne štvrtina aplikácií obsahuje slabé bezpečnostné miesto. Čo teda môžete robiť?

  1. Operačný systém - Najnovšia verzia operačného systému býva zväčša lepšie ochránená pred potenciálnymi hrozbami. Staršie verzie Androidu či iOS majú známe bezpečnostné diery - a pritom ich používa viac ako polovica mobilných zariadení
  2. Šifrovanie dát - Používaním mobilu vysielate dáta, ktoré môžu byť zneužité, najmä pri verejných sieťach. Nastavenie šifrovania dát (v nastaveniach mobilu) alebo aplikácia na pripojenie cez VPN (napr. SuperVPN) sú účinnou prevenciou. 
  3. Dvojfaktorové zabezpečenie hesiel - Ak na telefóne používate účty s prístupom k finančným transakciám či iným dôležitým údajom, dvojfaktorová autentifikácia (Authy, Google Authenticator) pridá ďalšiu vrstvu bezpečnosti vytvorením krátkodobých kódom na prihlasovanie. 

Pre dodatočnú prevenciu si do mobilu môžete nainštalovať aj antivírus. A, samozrejme, najlepšou prevenciou je zodpovedné používanie telefónu. Neukladajte si doň všetky heslá, nesťahujte si neoverené aplikácie, a to najmä mimo App Store a Google Play. Zálohovaním dát či občasnou zmenou hesla taktiež nemôžete nič pokaziť.