Smart hodinky si vyžadujú aj smart používanie

Trh s nositeľnou elektronikou (tzv. “wearables”) neustále rastie a iba smart hodiniek by sa v roku 2021 malo predať cca 86 miliónov po celom svete. Pre niektorých ľudí sú smart hodinky iba drahou hračkou, ktorú nevyužívajú, ale pre šikovných používateľov môže táto predstavovať obrovskú pomoc. Poďme sa preto pozrieť na to, čo smart hodinky ako Apple Watch, Android Wear, Fitbit či iné modely dokážu a na čo ich môžete využiť.

Čo platí vždy

Po kúpe hodiniek si ich spárujte so svojím smartfónom. Niektorí výrobcovia Android wear (ASUS, Huawei a i.) hodiniek majú aj svoju vlastnú aplikáciu, ktorá vám umožní hodinky vizuálne prispôsobiť a využiť dodatočné funkcie.

Fitness monitoring

Pravdepodobne najznámejšia funkcia smart hodiniek je ich využitie pri športe a fitness aktivite, pričom mnohé značky (napr. Fitbit) sa orientujú najmä na túto oblasť. To zahŕňa viac aspektov - krokomer, meranie srdcového pulzu, okysličenie organizmu, informácie o behu či počte opakovaní pri cvičení, ale aj spánok a jeho intenzitu. Vyberte si tie funkcie, ktoré sú pre vás relevantné a ktoré vaše hodinky podporujú.Ak ste športovec, všetky tieto informácie môžete mať k dispozícii okamžite. 

Obľúbené appky v smart hodinkách

Prispôsobte si hodinky svojim prioritám. Ak používate fitness aplikáciu na mobile (napr. Strava, MapMyRun), zrejme má aj smart verziu pre hodinky. Túto verziu si skontrolujte aj pre ďalšie často používané aplikácie. Možno budete prekvapení, čo všetko máte k dispozícii. Svojimi smart hodinkami môžete platiť (Apple Pay, Google Pay), cestovať (Uber, aplikácie aeroliniek), či si robiť poznámky (napr. Evernote). 

Okamžité notifikácie

Podobne, ako pri aplikáciách tretích strán dokážu smart hodinky zabezpečiť aj každodenné aplikácie ako kalendár, e-mail, správy a podobne. Smart hodinky sú vlastne “predĺženou rukou” vášho smartfónu.. Ďalšou šikovnou funkciou, ktorú môžete využiť, sú vopred pripravené odpovede na správy v chate alebo SOS správy či zdieľanie polohy, napríklad s členmi rodiny. 

Párovanie a ovládanie iných smart zariadení

Bezdrôtové slúchadlá na počúvanie hudby sú iba začiatok. Ak je vaša domácnosť rovnako “smart” ako vaše hodinky, môžete s trochou nastavenia využívať svoj stroj na zápästí ako všestranný ovládač. Napríklad aplikácia Google Nest vám umožní kontrolovať svetlá, smart TV a iné zariadenia. Takisto môžete prepojiť vaše hodinky s inými zariadeniami (napríklad aj s modernými kľúčmi od auta), čo vám môže zjednodušiť ich hľadanie. 

Vaše smart hodinky sú naozaj šikovné a dokážu naozaj zjednodušiť život, ale prispôsobiť ich svojmu životnému štýlu a potrebám už ich musíte vy. S trochou predstavivosti a nastavovania však môžete mať svojho osobného asistenta, trénera aj peňaženku v jednom zariadení na zápästí.