História Androidu - pôvodne nebol určený pre mobily

Logo, pripomínajúce malého zeleného robota, je značkou celosvetovo najpopulárnejšieho operačného systému pre smartfóny. Systém Android, ktorý je open-source s jadrom založeným na systéme Linux, operoval v máji roku 2021 vo viac ako 3 miliardách aktívnych zariadení. To je trojnásobné číslo oproti zariadeniam s operačným systémom od Apple. Odkiaľ sa značka Android vzala a ako sa vyvíjala?

Od prvotných problémov až do výšin

Firma Android Inc. bola založená v roku 2003 v Kalifornii, presnejšie v meste Palo Alto. Zakladateľom bol Andy Rubin a spoločne s ním Rich Miner, Nick Sears a Chris White. Meno “Android” bola prezývka Andyho Rubina, ktorý pracoval vo firme Apple a kolegovia ho tak volali kvôli jeho láske k robotom. Zo začiatku sa firma orientovala na vývoj operačných systémov pre digitálne fotoaparáty, ale väčší potenciál úspechu videla v mobilných telefónoch. Nebol to však okamžitý úspech - ľudí z Androidu takmer vyhodili z kancelárskych priestorov. Po finančnej injekcii od Steva Perlmana (známeho z Microsoftu, vyvíjal projekty ako MSN TV či QuickTime) však zelený robot našiel pevnú pôdu pod nohami.

Výsledkom bola kúpa Android Inc. spoločnosťou Google za 50 miliónov dolárov v júli 2005. Google sa rozhodol ponúkať operačný systém Android výrobcom. Tak sa v roku 2008 dostal na trh prvý smartfón s “Androidom” - HTC Dream. Úspech na sebe nenechal dlho čakať -  medzi rokmi 2010 a 2013 bolo aktivovaných dokopy 1,5 miliardy zariadení Android.  Na konci roku 2014 to už bol dvojnásobok, teda 3 miliardy a v roku 2015 už malo Android 85 % všetkých predaných zariadení. 

Ako sa menili verzie?

prvá verzia Androidu z roku 2008 obsahovala niektoré funkcie, ktoré používame aj dnes - napríklad integráciu s Google App Store (vtedy pod názvom “Market”), funkciou Gmail či tzv. “widgety” na domovskej stránke. Nasledovala 1.5 Cupcake (priniesla napr. podporu virtuálnej klávesnice), 1.6 Donut (optimalizácia rozlíšenia, vyhľadávanie), 2.0 Eclair (prehrávanie videí, Google Maps, obrazovka zamykania) a z nového systému sa postupne stával ten, ktorý je dnes súčasťou toľkých zariadení. Najnovšou verziou na trhu je Android 11. 

Možno ste si všimli, že názvy verzií sú pomenované podľa sladkostí alebo dezertov. Podľa Google je to preto, lebo mobilné zariadenia “robia náš život sladkým”. Tieto verzie boli tiež zoradené abecedne - od 1.5 Cupcake, cez 4.4 KitKat až po Android 9 Pie. Od Androidu 10 (vyšiel v septembri 2019) sa však “sladké” mená prestali používať. Žeby prechod na zdravšiu stravu? :)

Od augusta 2013 je Android najpredávanejším operačným systémom pre telefóny a tablety na Zemi. A nielen na Zemi - NASA testovala telefóny s OS Android aj vo vesmíre. Medzi jeho najväčšie výhody patrí intuitívne používanie, rýchlosť, ale aj jednoduchý vývoj aplikácii a ich väčšia dostupnosť. Taktiež ho, oproti konkurencii, nájdete v rôznych kategóriách mobilov, takže je v priemere cenovo dostupnejší.