Technologický gigant LG ukončil výrobu smartfónov

Juhokórejská firma LG oznámila 5. apríla 2021 svetu ukončenie vývoja mobilných telefónov svojej značky a stiahnutie z trhu k 31. júlu 2021. Nebola to úplne nečakaná správa, keďže na verejnosť presakovali správy o neúspešnom hľadaní kupca divízie a dlhodobej strate. Podiel firmy na trhu predstavoval iba 1,7 % a kumulovaná strata LG činila 4,4 miliardy amerických dolárov za posledných 5 rokov. Naviac, konkurencia na trhu sa dlhodobo vyostrovala vďaka čínskym značkám. 

LG bývalo deviatym najväčším predajcom smartfónov, no dnes končí. Firma sa, podľa oficiálneho vyjadrenia, chce sústrediť na iné technológie. Medzi ne patrí umelá inteligencia, IoT (internet vecí), robotika či technológie smart domácnosti. Mobilné technológie bude LG používať pri budúcom vývoji - napríklad pri vývoji 6G.

História plná noviniek

Firma LG sa elektronike venuje už od roku 1958 (vtedy pod značkou Goldstar). S výrobou mobilných telefónov končí v roku 2021 po štvrťstoročí. Ak existuje jednoslovná charakteristika mobilov od LG, to slovo znie “inovácia”. Tu je prehľad prelomových noviniek, ktoré rôzne modely značky priniesli v minulosti. 

  • 2007 - LG Prada - prvý mobilný telefón s dotykovým displejom. V tomto prípade firma LG predbehla aj Apple.
  • 2007 - LG Viewty - prvý smartfón, ktorý bol schopný nahrávať spomalené video (120 snímkov za sekundu).
  • 2009 - LG BL40 - prvý telefón s ultra-širokou obrazovkou (pomer 21:9).
  • prelom 2010/2011 - LG Optimus 2X - prvý telefón s dvojjadrovým procesorom a prvý telefón, ktorý dokázal nahrávať Full HD video.
  • 2013 - LG G Flex - prvý ohybný smartfón
  • 2016 - LG G5 - prvý telefón s “použiteľným” dvojitým fotoaparátom.

A to sú iba historické prvenstvá, ktoré sú v tejto sfére často otázkou niekoľkých mesiacov. Modely LG boli tiež medzi prvými, ktoré využívali dvojitý fotoaparát (LG Optimus 3D, 2011), štvorjadrový procesor (2012, LG Optimus 4X) či štvornásobný DAC analógový konvertor so skvelým zvukom pre audiofilov (2016 - LG V20).

V tieni mobilných gigantov

LG na poli inteligentných telefónov nedosahovala úspech veľkých značiek ako Samsung či Apple. To však neznamená, že nezažila úspechy. V posledných rokoch išlo najmä o série LG V a LG G. V minulosti boli populárne aj mobilné telefóny Google Nexus 4 (na trhu v roku 2012) a 5 (2013). Tieto modely vyrábalo práve LG a patrili medzi “čisté” Androidové telefóny bez softvéru od výrobcu. Za dostupné ceny ponúkali veľmi kvalitné parametre, ktorými konkurovali vlajkovým lodiam najsilnejších mien.

Aj z tohto krátkeho prierezu históriou je zjavné, že filozofiou značky LG bolo prichádzať s novými a prelomovými ideami. Tie však nepriniesli vždy komerčný úspech a niekedy neboli dotiahnuté do formy, ktorá zaručovala špičkové predaje. Mnohé z ich modelov však patrili medzi veľmi silné a obľúbené stroje a práve odvaha značky LG bude na trhu so smartfónmi chýbať.