Tipy, ako sa zbaviť starého mobilu

Technológia napreduje veľmi rýchlo a nech je smartfón akýkoľvek inteligentný, nevydrží večne. Keď svoj telefón vymeníte za nový model, automaticky musíte vyriešiť, čo s tým starým. Samozrejme, ak je ešte funkčný máte niekoľko možností - predať ho, prípadne si ho odložiť do zálohy alebo darovať rodine či charite. Ak už nefunguje alebo ho jednoducho nechcete, ako sa ho zbaviť?

Prvé a základné pravidlo znie: Nevyhadzujte ho do bežného kontajnera - je to elektroodpad. Tento druh odpadu je špecifický najmä tým, že pri výrobe aj pri likvidácii trpí životné prostredie. Dôvod je ten, že aj v starom a nefunkčnom mobile je mnoho kovov, ktoré sa musia niekto vyťažiť, plastov aj kovov, ktoré sú toxické (napr. kadmium). Tie sa však dajú ďalej využívať, a ak už majú byť zneškodnené, je potrebné tak urobiť ekologicky. Vyhodiť starý mobil do kontajnera je taktiež porušením zákona.

Ideálne je, zbaviť sa mobilu odborne a ekologicky. V závislosti na zariadení, až 80 % z vášho zariadenia sa dá znovu využiť - plastové a číre kovové časti z batérie či samotného telefónu je možné recyklovať a znova využiť, niektoré súčiastky je možné znovu použiť v iných telefónoch (šošovky z fotoaparátu, konektory, klávesnica, zásobník na SIM kartu a pod.). Tým sa minimalizuje celkový odpad. Niektoré kamenné obchody s mobilnými telefónmi môžu zariadenia aj vykupovať.

Možnosť 1: Odovzdajte ho na predajni elektroniky

Väčšie predajne a obchody s elektronikou či špecializované obchody s mobilmi ponúkajú službu, bezplatnej a ekologickej likvidácie mobilných telefónov rôzneho druhu. Zo zákona nesmie byť táto služba podmienená nákupom nového telefónu, takže sa nemusíte báť - niektorí obchodníci dokonca ponúkajú menšie darčekové poukážky. Túto službu môžu ponúkať aj mobilní operátori - overte si, či je to možné. Býva pravidlom, že vykupované telefóny nemusia byť zakúpené v tom obchode, kde ho odovzdáte.

Možnosť 2: Kontajnery na elektroodpad alebo zberné miesta

V prípade, že je pre vás jednoduchšie váš telefón proste zahodiť, môžete sa informovať na oficiálnych stránkach svojej obce, ako naložiť s elektroodpadom. V niektorých miestach na Slovensku existujú kontajnery na tento druh odpadu, prípadne ho môžete doniesť na vhodné zberné miesto. Väčšinou sú tieto informácie k dispozícii na webstránkach obce.

Čo urobiť pred odovzdaním mobilného telefónu

Pre istotu sa odporúča vymazať všetky osobné dáta, resp. znovu obnoviť mobil do pôvodných nastavení (factory settings) a odhláste sa zo všetkých účtov, ktoré si váš mobil “pamätá”, aby náhodou niekto nezneužil vaše informácie. Šanca je malá, ale istota je istota.

Taktiež je dobré vedieť, že baterky z mobilných telefónov sa recyklujú samostatne a v predajniach mávajú aj samostatné kontajnery, preto by ste ich mali vybrať a odhodiť samostatne. Nevyhadzujte ich do odpadu - tieto batérie môžu vyvolať požiar. Napokon, s technológiami treba narábať zodpovedne, a to platí aj po ukončení ich životnosti.