Bezpečné nakupovanie online - 4 základné zásady

Od takzvaného “Black Friday” až do Vianoc sú kamenné obchody a e-shopy v maximálnom nasadení. Hneď po otvorení emailu či webovej stránky sa na vás valia ponuky a ak si nedáte pozor, môže sa vaša zvedavosť zmeniť na nepríjemnosť.  Online bezpečnosť platí pre všetky zariadenia, aj pre smartfóny. Tu je niekoľko tipov, ako sa môžete chrániť pred phishingom, malware, zneužitím dát či falošnými platbami. 

  • Nakupujte iba na overených stránkach a aplikáciach

Tzv. “phishing” je vytvorenie falošnej stránky, ktorá pripomína dôveryhodného obchodníka, banky či inej firmy. Nepozorný človek zadá svoje osobné údaje a tie okamžite putujú do zlých rúk. Dobrým pravidlom je nenakupovať na neoverených stránkach. Pozrite sa hore na URL adresu - ak sa nezačína ikonou zámku a znakmi “https://”, vaše dáta nie sú v bezpečí. Takisto si dajte pozor na aplikácie, ktoré nie sú k dispozícii na Google Play či Apple App Store (a majú dobré hodnotenie). A aby ste sa vyhli škodlivým stránkam, skúste aj nasledujúcu radu: 

  • Pozor na neznáme linky

Príliš dobrá ponuka v online reklame? Odkaz v emaile? Nečakaná správa s odkazom známeho? Dajte si pozor a neklikajte na neznáme linky - môžu vás priviesť na phishingovú stránku, na falošný e-shop alebo na stránku, ktorá obsahuje malware, teda škodlivý kód. Je silným impulzom na tieto odkazy kliknúť, ale ak neviete presne, o čo ide, zabrzdite a odkaz si najpr overte. Pri emailoch majte prehľad, z ktorých zdrojov odoberáte newslettery a na iné odkazy radšej ani neklikajte. 46 % hackerov distribuuje malware výhradne emailom. 

  • Ktoré osobné dáta chcete zdieľať?

Únik osobných údajov je veľmi nepríjemná záležitosť. Detaily bankového účtu, heslá a podobne môžu viesť až k vybieleniu vášho účtu alebo zablokovaniu prístupov. Tu platia okrem vyššie spomenutých rád aj dve ďalšie. Po prvé - nezadávajte viac informácií, ako je nutné a po druhé - na nákupy nepoužívajte verejné wi-fi siete, napr. na letisku či vo verejných budovách. Tie nebývajú zašifrované a strata dát je o to väčšou hrozbou. Pri online platbách si tiež dajte pozor na “ukladanie” údajoch o kartách a prípadne plaťte inou službou - napríklad službami s virtuálnym účtom alebo cez PayPal.  

  • Aktualizujte a zabezpečujte

Aplikácie či softvér bývajú často aktualizované najmä kvôli internetovej bezpečnosti. Používanie starších verzií môže byť rizikom. Aj preto neodporúčame používanie aplikácií mimo overených zdrojov.

Čo sa týka hesiel, platí, že čím kvalitnejšie (tzn. dlhšie a komplikovanejšie) heslo, tým lepšie. Existujú rôzne pluginy či programy, ktoré vám vygenerujú bezpečné heslo. Ochrániť prístup do účtov pomáha aj tzv. dvojfaktorová autentifikácie (napr. Google Authenticator), ktorá tvorí dodatočné, časovo obmedzené heslá na prístup do vášho účtu.

Pri škodlivom kóde či pochybných stránkach nikdy nie je možné byť zabezpečený na 100 %. Rozumnou prevenciou však môžete toto riziko výrazne znížiť. Preto neriskujte a svoje online nákupy si dobre preverte. Žiadna atraktívna ponuka predsa nestojí za to, aby vám vybielili účet.